25 vinkkiä lapsen matkapahoinvoinnin helpottamiseen

Auton heiluva liike aiheuttaa lapselle tasapainoa aistivan sisäkorvan ärsytystä, josta matkapahoinvointi johtuu. Lisäksi pahoinvointia voimistaa silmien antama tieto ympäristöstä; se ei siis vastaa tasapainoelimen tuottamaa informaatiota ympäristöstä. Lapsi istuu autossa paikallaan ja näkee ikkunasta nopeasti vaihtuvat maisemat, joten se voi ihan ymmärrettävästi aiheuttaa pahoinvointia. 

Minkä ikäisillä matkapahoinvointia esiintyy?

Ihan pienillä lapsilla tasapainoelimistö ei ole vielä kehittynyt täysin, joten matkapahoinvointi esiintyy yleensä vasta yli 2-vuotiailla. Tavallisinta matkapahoinvointi on siis 2-10 vuotiailla. Toki matkapahoinvointia voi olla myös alle 2-vuotiailla.

Miten ennakoida lapsen matkapahoinvointia?

Lapsen matkapahoinvointia voi ennakoida lapsen olotilaa seuraamalla. Lapsi voi muuttua ajon aikana kalpeaksi, voi valittaa pahaa oloa, haukotella, muuttua välinpitämättömäksi tai tulla kylmänhikiseksi. Kannattaa siis seurata lapsen oloa ajan aikana, ja jos näitä merkkejä alkaa ajon aikana tulla lapselle, kannattaa ehdottomasti pysähtyä ja vaikka jaloitella raikkaassa ilmassa hetken ajan. 

Vinkit matkapahoinvoinnin helpottamiseen

1. Ruokailu

Älä lähde lapsen kanssa matkaamaan tyhjällä tai liian täydellä vatsalla. Lapsen olisi hyvä matkustaa noin 1-2 tuntia ruokailun jälkeen. Lisäksi maito- ja hiilihapollisia tuotteita kannattaa välttää ennen matkustamista. Ajon aikana voi napsia vaikka välipalakeksejä, pureskella purkkaa ja juoda kylmää vettä. Jos ajon aikana syödään, on tällöin huomioitava mahdollinen tukehtumisriski – tällöin toisen aikuisen olisi siis hyvä matkustaa takapenkillä lapsen kanssa. 

2. Peitä lapsen sivuikkuna

Ihan ensimmäisenä kannattaa kokeilla lapsen sivuikkunan peittämistä. Tällöin selkä-menosuuntaan matkaava lapsi ei näe sivuikkunasta vilistäviä maisemia, ja se voi usein auttaa pahoinvointiin. Lapsi näkee maisemia tällöin takaikkunasta, ja se ei aiheuta yleensäkään voimakasta pahoinvointia. Myös pääntuen voi tällöin  poistaa, jotta maisemat näkyvät paremmin.

3. Raikas ilma autossa

Auton raikas ilma voi myös helpottaa. Laittamalla ilmastointia viileämmälle tai avaamalla välillä ikkunaa ajon aikana, voi tuoda helpotusta. 

4. Mukava vaatetus

Lapsen vaatetuksella voi myös helpottaa lapsen oloa. Valitse lapselle päälle mukavat vaatteet ja voit tarvittaessa jättää jopa ulkovaatteet pois. Lisäksi ajon aikana lapsi ei välttämättä tarvitse kenkiä, joten kannattaa heittää kengätkin pois, jotta lapsella olisi mahdollisimman mukava olla.

5. Tauota ajomatka

Pahoinvointia voi helpottaa pitämällä ajon aikana myös taukoja. Happihyppely ja pysähtyminen voi tuoda lapselle helpotusta. 

6. Nukkuminen ajon aikana

Kokeile ajoittaa ajomatka lapsen päiväunien ajalle. Nukkuminen pienentää pahoinvointia ja auttaa täten matkanteossa. 

7. Vältä voimakkaiden hajusteiden käyttöä

Älä käytä ajon aikana voimakkaita hajusteita. Raikas ilma ilman tuoksuja helpottaa lapsen oloa. 

8. Aja rauhallisesti ja kiinnitä huomiota ajoreittiin

Kuoppaisella tiellä ajettaessa pahoinvointia voi esiintyä suuremmalla todennäköisyydellä. Lisäksi rauhallinen ajotyyli voi helpottaa matkantekoa.

9. Lopeta stressaaminen

Älä muistuta lasta matkapahoinvoinnista ja koita olla lapselle rauhallinen ajon aikana.

10. Turvaistuimen vaihtaminen keskipaikalle tai etupenkille

Turvaistuimen paikkaa voi myös  kokeilla vaihtaa – keskipenkillä lapsi näkee paremmin ulos takaikkunasta. Turvaistuimen voi laittaa myös etupenkille, jos vain kytkee turvatyynyn pois päältä.

11. Katseleminen

Voit neuvoa lasta välttelemään katsomasta syliin – syliin katseleminen voi aiheuttaa pahan olon tunnetta ja myös oksentelua. Kannattaa välttää katsomasta sivuikkunoista (tai peittää ne), ja katsoa ulos takaikkunasta. Joillakin auttaa ohjelmien katseleminen esimerkiksi tabletista, mutta toisilla se pahentaa tilannetta entisestään. Kokeile myös asentaa lapselle peili, josta voi katsoa suoraan eteenpäin (joillakin helpottaa oloa mutta toisilla voi pahentaa). 

12. Kaukalosta turvaistuimeen

Pienemmillä lapsilla siirtyminen kaukalosta turvaistuimeen voi helpottaa oloa. Toki täytyy ensin varmistaa että lapsi voi matkustaa istuimessa – liian pieni vauva ei voi siirtyä istuimeen. 

13. Kokeile vaihtaa turva-istuinta

14. Pystympi istuma-asento

Kovin makuullaan oleva asento voi pahentaa olotilaa, joten kannattaa vaihtaa turvaistuimen asentoa pystympään. 

15. Pahoinvointirannekkeet

Nykyään on saatavilla myös pahoinvointirannekkeita – kannattaa siis ehdottomasti kokeilla!

16. Laita pumpulia ulkokorviin

Joillakin auttaa myös pumpulin laittaminen ulkokorviin. Tällöin pumpuli täytyy todellakin laittaa vain ulkokorviin, eikä työntää kovin sisälle. 

17. Kokeile inkivääriä

Inkivääri on tunnetuin luontaislääke pahoinvoinnin hillitsemiseen. Laita inkivääriä kuumaan veteen ja tarjoile sitä lapselle hiukan jäähtyneenä. 

18. Piparminttuöljyn tuoksuttelu

Yleensä hajusteet pahentavat oloa, mutta joillekin tämäkin on tuonut helpotusta!

19. Cocculus D12

Tämä homeopaattinen valmiste voi tuoda myös helpotusta.

20. Pahoinvointilääke

Lääkäri voi myös määrätä lapselle pahoinvointilääkettä (antihistamiini). 

21. Navan teippaaminen

Tämä saattaa kuulostaa huuhaalta, mutta joillakin helpotusta on tuonut navan teippaaminen “suppuun” esimerkiksi haavateipin avulla. Laita siis haavateippiä ristiin rastiin navan yläpuolelle!

22. Matkustaminen korkeammalla autolla

23. Siedättäminen

Lasta voi kokeilla myös siedättää matkustamiseen

24. Ongelmien poissulkeminen

Lapsella voi olla myös muita ongelmia, jotka voivat aiheuttaa huonoa oloa – onko lapsella ongelmia esimerkiksi näössä? Voit selvittää asiaa lääkärin avulla.

25. Istuimen vaihtaminen kasvot menosuuntaan

Lapsen tulisi istua turvaistuimessa mahdollisimman pitkään selkä-menosuuntaan. Jos mikään ei tunnu auttavan, niin viimeisimpänä vaihtoehtona voi kokeilla istuimen kääntämistä. 

Lähteet: Siedätys on paras lääke pikkulapsen matkapahoinvointiin – Yle

yle.fi, terve.fi, vau.fi, turvaistuimet.blogspot.com