kiinteiden aloitus

Alle 1-vuotiaan ruokailu & kivoimmat ruokailuvälinesuositukset

Kiinteiden aloitus vauvalle on mielenkiintoista aikaa niin vanhemmille kuin myös lapselle. On hauskaa nähdä miten pieni reagoi eri makuihin, ja yleensä vauvalta saakin alkuun pieniä söpöjä irvistyksiä, kun ruoka maistuu alkuun oudolta. Kiinteiden aloitus voi olla myös hiukan monimutkaista, kun vanhemmat miettivät mitä lapselle tarjota ja minkä ikäisenä mitäkin ruokaa olisi hyvä antaa. Käymme tässä artikkelissa kattavasti läpi sen, miten kiinteät kannattaa aloittaa. 

Ohje kiinteiden ruokien aloitukseen

Täysimetystä suositellaan vauvalle 6 kuukauden ikään saakka. Tämän jälkeen tulisi viimeistään aloittaa kiinteät lisäruuat. Kiinteät ruuat voi toki aloittaa aiemmin, mutta aikaisintaan vauvan ollessa 4 kuukauden ikäinen. Joskus vauva toki kasvaa huonommin, ja tällöin neuvola voi ohjeistaa aloittamaan kiinteät aikaisemmin. Lapselle annetaan ennen kiinteätä ruokaa äidinmaitoa/äidinmaidonkorviketta niin paljon kuin hän haluaa, ja sen jälkeen vasta ruokaa. Täytyy muistaa että lapselle tarjottu maito on edelleen lapsen ensisijainen ravintoaineiden ja energian lähde. Muista myös, että lapselle täytyy antaa myös D-vitamiinivalmiste. Lue tästä ohje D-vitamiinitippojen käyttöön liittyen!

0-4 kuukautta

Vauvan ollessa 0-4 kk hänelle annetaan vain äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Jos lapsesi kasvaa huonosti, voidaan neuvolasta esimerkiksi ohjeistaa lisäruokien antaminen. Kuuntele aina neuvolan ohjeita ja aloita tämän ikäiselle vain neuvolan/lääkärin ohjeistuksesta lisäruuat.

4-6 kuukautta

4-6 kuukaudesta eteenpäin voit aloittaa tarjoamaan lapselle maisteluannoksia erilaisia makuja (esim. kasviksia, perunaa, marjoja ja hedelmiä hienona soseena). Voit tarjota lapselle esimerkiksi hienoksi soseutettua bataattia noin teelusikallisen kärjen verran, ja nostaa annosta pikkuhiljaa. Voit maistattaa vauvalle 1-2 uutta makua viikossa. Tarjoa aina ennen ruokailua lapselle äidinmaitoa/äidinmaidonkorviketta niin paljon kuin hän haluaa, ja sen jälkeen vasta lisäruokia maisteluannoksina.

6-8 kuukautta

Vauvan ollessa 6-8 kuukautta, voit alkaa antamaan soseaterioita lapselle säännöllisesti (perunaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä, lihaa, kalaa, kanaa, kananmunaa ja viljavalmisteita). Aamu- ja iltapalaksi olisi hyvä tarjota hienojakoista puuroa. Tässä vaiheessa olisi hyvä totutella myös koko perheen ruokailurytmiin; tarjotaan siis aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Osittainen imetys jatkuu kiinteiden ruokien ohella.  Mikäli et imetä, tarjoa lapselle vieroitusvalmistetta.

8-10 kuukautta

Vauvan ollessa noin 8-10 kuukautta, voit aloittaa antamaan lapselle hieman karkeampia soseaterioita. Sormiruokailu onnistuu myös hyvin tämän ikäiselle lapselle. Osittainen imetys tai vieroitusvalmisteen antaminen jatkuu.

10-12 kuukautta

Mikäli haluat, voit aloittaa totutella lasta 10-12 kuukauden iästä lähtien vähitellen myös hapanmaitovalmisteisiin. Hapanmaitovalmisteista voit tarjota vauvalle esim. jogurttia tai viiliä. Osittainen imetys tai vieroitusvalmisteen antaminen jatkuu.

Vauvan ruokailu

Mistä hankkia vauvanruoat?

Voit hankkia vauvan ruokaa suoraan kaupasta, mutta voit hyvin tehdä myös ruoat itse. Itse tekemällä säästää pitkän pennin, ja tällöin ruoka on myös paljon ravintorikkaampaa. Ruuan tekeminen ei ole myöskään mitenkään työlästä. Voit esimerkiksi kuoria bataatin, keittää sen ihan pehmeäksi ja sen jälkeen muussata sen todella sileäksi. Voit myös lisätä valmiiseen soseeseen esimerkiksi äidinmaitoa, jos haluat tehdä siitä juoksevampaa. Yhdestä bataatista saat jo hyvän määrän sosetta, ja ylimääräisen soseen voit helposti pakastaa esimerkiksi jääpalamuotteihin tai pieniin minigrip pusseihin.

Sormiruokailun aloittaminen

Sormiruokailu on myös hyvä tapa ruokailla vauvan kanssa. Sormiruokailun voit aloittaa kun vauva osaa istua itse tukevasti tai tuetusti. Noin 6 kuukauden iässä lapset istuvat jo ihan hyvin, joten esimerkiksi tällöin voi jo harjoitella sormiruokailua. Anna lapselle aluksi pehmeäksi keitettyjä kasviksia (esimerkiksi porkkanaa tai bataattia). Myöhemmässä vaiheessa voit antaa paloiteltuna esimerkiksi banaania, päärynää, marjoja ja leipäviipaleita. Muista että aikuisen tulee aina olla valvomassa ruokailua. 

Vältettävät ruoka-aineet alle 1-vuotiaalle

Tietyt ruoka-aineet eivät sovellu alla 1-vuotiaalle, ja näitä ovat mm. maksa, raparperi, suola, punajuuri, pinaatti, kiinankaali, lehtikaali, kurpitsa, hedelmä- ja vihannessäilykkeet, sienet, kuivatut palkokasvit, siemenet, pähkinät, hunaja sekä kaneli. Myöhemmässä vaiheessa voit aloittaa tarjoamaan näitä, mutta päivittäiseen käyttöön näitä ruokalajeja ei suositella.

tarjoa näitä ruokia lapselle

Vinkit ruokailutilanteisiin

Ota lapsi mukaan koko perheen ruokailuhetkiin. Älä ota ruokapöytään mukaan leluja tai muita viihdykkeitä, vaan anna vauvan oppia rauhalliseen ruokailuhetkiin koko perheen kesken. Vauva voi tutustua ruokaan maistamalla, haistamalla ja tunnustelemalla ruokaa. Älä siis pelkää sotkua, sillä sitä varmasti tulee. Vauva oppii samalla käden koordinaatiota esimerkiksi sormiruokailussa tai käyttämällä omaa lusikkaa. Lapsi oppii varmasti myöhemmin siistit pöytätavat.

Kuinka pitkään imettää?

Imetystä kannattaa jatkaa niin pitkään kuin lapsi sitä haluaa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittaa täysimettämään lasta puolivuotiaaksi ja jatkamaan osittaista imetystä vuoden ikään saakka. WHO puolestaan suosittaa täysimettämään puolivuotiaaksi ja jatkamaan osittaista imetystä 2-vuotiaaksi saakka. Lue tästä tarkemmin imetyksestä!

Suositukset lasten ruokailuvälineisiin

Paras silikoninen ruokailualusta: Pufz liukumattomat ruokailualustat

Elintarvikehyväksytystä silikonista valmistetut Pufz ruokailualustat on yksinkertaiset ja toimivat ruokailualustat arkeen. Nämä ruokailualustat pysyy hyvin paikallaan ja ovat kaikenlisäksi helppo puhdistaa. Mukana tulee kaksi alustaa, joten hinta-laatusuhdekin on erinomainen!

Ruokailualusta

 

Kuva: jollyroom.fi

Paras silikoninen ruokailuvälinesetti: Béaba silikoniastiasto

Tämä neliosainen ruokailuvälinesetti pysyy hyvin paikallaan, sillä lautasten pohjassa on imukupit. Värimaailmaltaan erittäin kaunis ja suloinen.  Setti sisältää 2 lautasta, mukin ja lusikan. Ei sisällä BPA:ta tai ftalaatteja. 

silikoniastiasto
Kuva: jollyroom.fi

Paras ruokailuvälinesetti, jossa mukana ruokalappu: Twistshake ruokailuvälinesarja

Twistshake ruokailuvälinesetti on todella kattava ja laadukas valinta lapselle. Setti sisältää lautasen ja alustan, aterimet (lusikka, haarukka ja veitsi), pillimukin, 2 ruokalappua ja 6 kappaletta squeeze bag-ruokapusseja. Squeeze bag ruokapussit ovat helppo täyttää ja näppärä ottaa mukaan vaikka reissuun. Lisäksi nämä ovat turvalliset ruokailuvälineet; eivät siis sisällä BPA-, BPS- tai BPF-yhdisteitä.

ruokailuväliesetti
Kuva: jollyroom.fi

Mikäli tässä et löytänyt tästä artikkelista omaan makuun sopivia ruokailuvälineita, tutustu alla olevien linkkien kautta Babyshopin ja Jollyroomin ruokailuvälinevalikoimiin!

Lähteet: valio.fi, thl.fi, vau.fi, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Porvoon kaupungin sekä Kirkkonummen kunta ravitsemusterapeutit 2017

Tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä.