Lasten ruutuaika on kärjistynyt yhteiskunnassamme, ja monesti vanhemmat kohtaavatkin haasteen tasapainoilla lapsensa ruutuajan ja muun elämän välillä. Lasten ruutuajan käytön tuleekin lähteä liikkeelle harkinnasta, mikä on lapsen ikätasolle turvallista, kehitystä tukevaa ja määrällisesti kohtuullista. On myös tärkeää huomioida että on vanhemman vastuulla ohjata lasta turvalliseen ruutuajan käyttöön ja antaa myös vaihtoehtoisia tapoja ruutuajalle. Tässä artikkelissa käsitelläänkin sopivaa ruutuaikaa lapselle sekä annetaan mahtava vinkki vaihtoehtoiseen ajanviettoon.
Sopiva ruutuaika lapsen kehityksen tueksi
Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee 2–4-vuotiaille alle tunnin päivittäistä ruutuaikaa, kun taas Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL asettaa kouluikäisille suosituksen alle kahdesta tunnista päivässä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sopiva ruutuaika on olennainen tekijä lapsen kehityksen ja mediankäytön vaikutusten näkökulmasta. Vaikka tiukat tuntirajat voivat tuntua hankalilta, ne voivat käytännössä auttaa määrittelemään selkeitä pelisääntöjä ja varmistamaan tasapainoisen mediankäytön.
Haasteet digilaitteiden ja -sisältöjen vaikutuksissa
Digilaitteet ja -sisällöt voivat helposti viedä aikaa pois elämän muilta tärkeiltä osa-alueilta. Siksi on tärkeää harkita, miten ruutuaika sovittuu yhteen muiden päivittäisten toimintojen kanssa, kuten koulun, läksyjen, aterioiden, perheen yhteisen ajan, ulkoilun, leikin, liikunnan ja muiden harrastusten kanssa. Päivään tulisi sisältyä riittävästi aikaa myös ulkoilulle, liikunnalle ja unelle.
Aktiivinen vs. passiivinen ruutuaika
Ruutuaikaa tulisi tarkastella monesta näkökulmasta kiinnittäen erityistä huomiota siihen, mitä ruudun ääressä tehdään. Aktiivinen ruutuaika, joka sisältää sisältöjen hakua, tuottamista ja keskustelua, voi olla hyödyllistä lapsen kehityksen kannalta. Sen sijaan passiivinen ruutuaika, kuten toistuva median kuluttaminen tai rutiininomainen pelaaminen, voi tutkitusti vaikuttaa haitallisesti. Tärkeää on varmistaa, että lapsen arki on monipuolista ja tasapainoista, jotta digitaalinen media täydentää, eikä korvaa, muita tärkeitä toimintoja ja aktiviteetteja.
Näin hallitset lasten ruutuaikaa
Lasten ruutuajan hallinta on tärkeää heidän fyysisen ja henkisen hyvinvointinsa kannalta. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan lasten ruutuaikaa:
Suunnittele ruutuaika:
Aseta tiettyjä aikoja päivästä, jolloin lapset voivat käyttää ruutuaikaa – se voisi olla esimerkiksi pikku kakkosen aikaa arkisin.
Auta lasta valitsemaan laadukasta sisältöä:
Mikäli lapsesi käyttää tablettia tai puhelinta, opeta lapsia valitsemaan laadukasta ja opettavaista sisältöä. Tämä voi sisältää esimerkiks kasvattavaa viihdettä tai luovia pelejä.
Osallistu yhdessä:
Vietä aikaa yhdessä lasten kanssa ruudun äärellä. Osallistu peleihin tai katso yhdessä opettavaisia ohjelmia. Tämä auttaa sinuakin valvomaan sisältöä ja luo yhteistä vuorovaikutusta.
Luo ruutuvapaita alueita:
Ole selkeä siinä missä ruutuaikaa saa – esimerkiksi ruokapöytä ja sänky on hyvä rauhoittaa älylaitteilta.
Seuraa ruutuaikaa:
Käytä vanhemman valvontatyökaluja ja -sovelluksia, jotta voit seurata lasten ruutuaikaa. Monissa laitteissa ja sovelluksissa on asetuksia, jotka mahdollistavat aikarajojen asettamisen.
Toimi itse esimerkkinä:
Ole itse tietoinen omasta ruutuajastasi ja käytä sitä vastuullisesti. Lapset oppivat usein enemmän näkemällä kuin kuulemalla.
Kannusta fyysistä aktiivisuutta:
Innosta lapsia esimerkiksi leikkimään ja muihin aktiviteetteihin, jotka eivät liity ruutuihin.
Pakopelit perheen yhteisenä aikana: Oiva keino viettää opettavaa aikaa
Sen sijaan, että lapset viettäisivät aikaansa passiivisesti ruudun ääressä, perheen yhteiset pakopelit ovat osoittautuneet erinomaiseksi tavaksi viettää opettavaa aikaa yhdessä. Pelien pelaaminen edistää lapsen tiedonkäsittelyn aktiivisuutta, kun he ratkovat pulmia ja osallistuvat vuorovaikutukseen perheenjäsenten kanssa.
Pledulta löydät opettavia pakopelejä moneen eri ikätasoon. Käytännössä pakopelit toimivat siis näin yksinkertaisesti. lataa, tulosta ja pelaa. Pledun pakopelit ovatkin oikea perheen ruutuajan tappaja – sieltä löydät mahtavia lasten pakopelejä, jotka ovat täynnä oppimista, hauskuutta ja jännitystä – kaikki ladattavissa ja tulostettavissa helposti ja heti käyttöön!